lauantai 9. marraskuuta 2013

Pakuria mulle kiitos!

Viime syksynä käytiin useampaan otteeseen sukumailta keräilemässä pakurikääpää.
Googlettamalla löytyy mieletön määrä pakurin terveysvaikutuksia joten meillä pakuriteetä on juotu syksystä asti ahkerasti.
Pakurin kerääminen on vähä ristiriitainen juttu koska sehän on sieni, jotenka periaatteessa se kuuluis jokamiehenoikeuksiin mutta sitä kerättäessä puuta ei sais vahingoittaa (vaikkakin pakuri lahottajasienenä on jo alottanu puun lahottamisen kasvaessaan) joten kannattaa pitäytyä omilla mailla tai kysyä maanomistajan lupa keräämiseen.
Pakuri kasvaa lehtipuissa ja täällä meidän korkeuksillä (Koillismaa) olen itse sitä tavannut vain koivuissa.
Yleensä sienireissuilla mukana on ollu taltta ja vasara pakurin keräämistä varten.
Valitettavasti mulla ei ole kuvaa puussa kasvavasta pakurista mutta haulla netistä löytyy paljo hyviä kuvia ja pakuri on äärimmäisen helppo tunnistaa.
Lähinnä se näyttää epämuodostuneelta pahkalta joka on musta tuhkasta.

Pakurin käsittely on jonkuverran aikaa vievää homma.
Käävät palotellaan pieniksi paloiksi tai sahataan siivuiksi tai jopa raastetaan jauheeksi ja kuivataan.
Itse olen kuivannut leivinuunin jälkilämmössä tai jättänyt pakurit saunaan pellille kuivamaan pariksi päiväksi.
Kuivattu pakuri säilyy hyvin vaikka lasipurkissa.

Pakuritee on helpoin tehdä nii  että kiehauttaa veden ja kaataa kuuman veden termospulloon jonka pohjalla on kourallinen pakurinpaloja.
Haudutus yön yli ja sekaan vähän hunajaa.Toimii.
Itse tykkään jäähdyttää teen jääkaappikylmäksi koska lämpimänä se maistuu turhan puiselta.
Käytetyt palat kuivataan ja voidaan uudelleenkäyttää niin kauan ku niistä irtoaa väriä
Pakuriteetä ei saa keittää vaan miedossa lämmössä haudutus ob paras tapa saada kaikki terveysvaikutukset talteen.

Vaimo teki myös pakuriuutetta jota voi iltaisin ottaa ruokalusikallisen.
Eli siis tiiviiseen lasipurkkiin pakuria, karpaloita, tyrniä, hunajaa jne ja jotain viina (kossu käy) purkki täyteen niin että pakurit peittyvät.
Purkki seisomaan vähintään pariksi kuukaudeksi ja valmis uute siivilöidään toiseen tiiviiseen lasipurkkiin ja säilytetään jääkaapissa.
Maistuu aika karmeelle mutta itsellä ainaki laittaa aineenvaihdunnan jylläämään melkosella tahdilla.Oon myös huomannu virkeystason olevan parempi pakurin juomisen alotettua.

Pakuriahan voi myös ostaa netistä mutta itse kerään mielummin suoraan luonnosta. Saapahan samalla raitista ilmaa ja koirat pääsee metsään juoksentelemaan :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti